NEPRAVIDELNÝ RADOUCHŮV ÚTERNÍK - aneb Co týden vzal a už nevrátí - tentokrát při pozdním úterku 16.8. 2016.
Na četná přání velectěného publika a duchem osvíceného čtenářstva předkládám opět drobnou voničku ptákovin ze všech ptákovin nejptákovinovatějších... Ne hezkou počtenou. S úctou R.
Úterní občasník v úterý tentokrát pozdě a odpoledne. Omlouvám se všem za zpoždění. Dosedla na mě krize středních let se sestřičkou autorské krize. Přišla nečekaně, byla hezká a svůdná. Měl jsem urychleně napsat 16. a 17. díl Dostaveníčka s První republikou a kapelou Patrola Šlapeto pro Country Radio. Skvělá sestava: Vláďa, Oťas, Karel a já. Napsal jsem dvacet stránek, zjistil jsem, že se opakuji a je třeba udělat DELETE.
Vaříme s Jelenem I - Ruská námořnická polévka
Na četná přání velectěného publika a duchem osvíceného čtenářstva předkládám opět drobnou voničku ptákovin ze všech ptákovin nejptákovinovatějších... Ne hezkou počtenou. S úctou R.
Úterní občasník v úterý tentokrát pozdě a odpoledne. Omlouvám se všem za zpoždění. Dosedla na mě krize středních let se sestřičkou autorské krize. Přišla nečekaně, byla hezká a svůdná. Měl jsem urychleně napsat 16. a 17. díl Dostaveníčka s První republikou a kapelou Patrola Šlapeto pro Country Radio. Skvělá sestava: Vláďa, Oťas, Karel a já. Napsal jsem dvacet stránek, zjistil jsem, že se opakuji a je třeba udělat DELETE.
Další tří dny jsem měl
asi dvacet nápadů. Nakonec ani jeden z nich nebyl vtipný. Napsal jsem dalších
25 stránek nových scénářů.Ráno jsem to přečetl a ono to bylo buď blbé nebo
nevtipné, případně obojí. Nic nefungovalo.Přestal jsem spát a nakonec i jíst.
Nakonec jsem našel
inspirace v zásadních klasicích české i slovenské slovesné kultury:
"Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem" což napsal Jára Cimrman,
Homér zase napsal svou ságu "Ilias a Odyssea" a Dante Alighieri
spáchal něco, co dodnes známe pod značkou "Božská komedie". Čeká vás
odvážná expedice, která se v první díle dopraví z Malostranského náměstí až na
Čertovku, aby pak zakotvila a skončila v proslulé restauraci U Hrocha a v díle
druhé opusila Císařskou louku, vyplula k Vyšehradu, do Podolí, od Plackého
mostu až k Rudolfinu a zakotvila v přístavišti Pod Libeňským mostem. Máte se na
co těšit.
Přikládám všechny
recepty, které se nám dnes nevešly do vysílání rozhlasové stanice Country Radio
První republika:
Vaříme s Jelenem I - Ruská námořnická polévka
Vláďa: Tak to byla
skupina Patrola Šlapeto s písní Pražské potulky. Hodin je tolik, kolik právě je. Vysílá Country
Rádio První republika! A je tady
vaše oblíbená rubrika Vaříme s Jelenem a samozřejmě i s Daňkem. Dnes nás čekají
Rybí speciality.
Radan: Dobrý den
Oťas: Dobrej, dobrej
den, tak se do toho dáme. Začneme Ruskou námořnickou polévkou. A co budeme
potřebovat?
Radan: Litr a půl
vývaru z hovězího masa, půl litru červeného vína, půl kila tresky, 30 dkg
slaniny, 1 celer, 1 cibuli, 3 zelené paprikové lusky, půl kila rajčat, půl kila
brambor, 1 bobkový list, šalvěj, tymián, mletý pepř, sůl, zelená petržel, litr
vodky
Oťas: Očištěné
paprikové lusky, cibuli, celer a slaninu nakrájíme na kostičky, vložíme do
kastrolu a asi 20 minut dusíme za občasného podlévání hovězím vývarem či
červeným vínem. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, sůl, koření a
podlijeme zbylým vývarem. Na mírném ohni vaříme půl hodiny. Nakonec přidáme na
kostky krájenou tresku, oloupaná, nakrájená rajčata a vaříme ještě asi čtvrt
hodiny. Do hotové polévky dáme ještě jemně rozsekanou zelenou petržel, podle
chuti zalejeme vodkou a podáváme s osmaženou houskou a. Zapíjíme vodkou.
Vláďa:
Voní
to úžasně, chutná to ještě líp. Ruská námořnická polévka a vaříme s Jelenem a
Daňkem!
10.
píseň
|
Ten, kdo se jednou napil
Šlapeto - Červená sedma a jiné trumfy, Track 9
|
2´43´´
|
Vaříme s Jelenem II - Pstruzi na ruský
způsob s carskou omáčkou
Radan: Nejprve si připravíme
Carskou omáčku. Stejné množství kaviáru a humra prolisujeme a smícháme
s vodkou a majonézou. Podle chuti přidáme hořčici.
Oťas: Pro struhy na Ruský způsob budeme logicky potřebovat: 4
pstruhy, sůl, mletý pepř, 10 dkg mouky, čtvrt kila másla, zelenou petržel a půl
litru vodky.
Radan: Očištěné pstruhy
rozřízneme po délce na dvě poloviny, lehce osolíme, opepříme a obalíme
v mouce (přebytečnou mouku oklepeme). Na pánvi rozehřejeme máslo, do něho
vložíme pstruhy a smažíme 5 minut. Pak je obrátíme a na druhé straně smažíme
zvolna 10 minut.
Oťas: Hotové pstruhy urovnáme na mísu, zalijeme dostatečně carskou
omáčkou a vodkou. Máslo, v němž
jsme smažili, rozpálíme do hněda. Pak jím pstruhy rychle polijeme a posypeme
nadrobno sekanou zelenou petrželí. Ihned podáváme.Zapíjíme vodkou v dostatečném
množství.
Vláďa: Říká se, že ryba musí plavat. Ta naše neplave
ve vodě, ale ve vodce. Takže s jelenem a Daňkem zase za měsíc
Vláďa, Oťas, Radan: Na vodkovanou!!!!
Vaříme s Jelenem I - Podskalský rybí puding
Vláďa: Tak to byla skupina Patrola Šlapeto a Vendulka
Příhodová s písní Pod Libeňským mostem. A už jsou tady naši milí šéfkuchaři
Jelen a Daněk, kteří pro nás dnes mají vyhlášené Podskalské speciality. Jako
první nám budou servírovat Podskalský rybí puding. To jsem sám zvědav. Dobrý
den pánové.
Radan: Dobrý den
Oťas: Dobrej, dobrej den. Nebudeme to nijak zdržovat. Na
pořádný Podskalský rybí puding budeme potřebovat : 1 kg rybího masa (nejlépe se
hodí štika), celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl, citrónovou šťáva, 15
dkg másla, 4 vejce, čtvrt litru mléka, půl litru suchého červeného vína, dvě
deci aromatické pálenky, 2 dkg strouhanky, zelená petržel, 1 dkg másla na
vymazání formy.
Radan: Rybí maso uvaříme v osolené vodě s kořením. Pak je
vyndáme, vykostíme, umeleme nebo usekáme, zakapeme citrónem, promícháme
s dobře utřeným máslem, žloutky, mlékem,vínem, strouhankou a sekanou
zelenou petrželí. Osolíme a zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs
naplníme do máslem vymazané formy a ve vodní lázni vaříme 1 hodinu. Těsně před
vyndáním z formy zalijeme pálenkou. Puding podáváme s houbovou nebo
sardelovou omáčkou. Zapíjíme pálenkou.
Vláďa:
To je neskutečná pochoutka. Vážení a
milí posluchači Country radia První republika, škoda, že to nemůžete ochutnat s
námi.
10.
píseň
|
Na Františku v Celetný ulici
Patrola Šlapeto - Zpráva o stavu pražských hospod
2003, Track 16
|
2´19´´
|
Vaříme s Jelenem II - Kapr po vorařsku
Vláďa: Tak to byla
skupina Patrola Šlapeto a s písní Na Františku v Celetný ulici.. Stále
posloucháte sedmnácté Dostaveníčko s
První republikou a skupinou Patrola Šlapeto. Pokračuje vaše oblíbená rubrika
Vaříme s Jelenem. Teď nás čeká Kapr po vorařsku.
Co
budeme potřebovat?
Oťas: kilo a půl kg
kapra, 3 mrkve, 3 petržele, 2 cibule, půlku celeru, několik pepřů a hřebíčků,
litr sladkého černého piva, 20 deka másla, citrón, 1 sklenka octa s kapří
krví, 20 dkg strouhaného křenu, litr červeného vína, trochu cukru.
Radan: Zeleninu a koření
necháme asi půl hodiny vařit. Pak přidáme pivo, vložíme kapra, máslo, citrón
krájený na kolečka, ocet s krví a necháme 15 minut mírně vařit. Uvařeného
kapra vyndáme, do šťávy přidáme křen, víno, promícháme a přecedíme. Zapíjíme
černým pivem a červeným vínem. Přikusujeme domácí chléb.
Vláďa: Koukám, že podskalští voraři byli pěkní
labužníci. Poděkujeme našim šéfkuchařům a budeme se zase za měsíc těšit
Vláďa, Oťas, Radan: Na vařenou a na
pečenou!!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat