neděle 29. června 2008

Úklid v Deníčku na okraji léta

Můj milý Deníčku, jistě máš pocit, že tě stále víc a víc zanedbávám.  Ale není tomu tak, jen nestíhám poznámky psané tužkou přepsat z diáře do elektronické podoby. Tak to alespoň na chvilku napravím. Pořád trávím každý večer alespoň chvilku s druhým dílem korespondence V+W. Snažím se četbu těhle neuvěřitelných literárních skvostů rozvrhnout tak, aby mi četba vydržela do vydání třetího dílu.

Jiří Voskovec Janu Werichovi 4.6.1967

„ ... To máš jako Ptolemaios a Aristoteles měli pravdu, že slunce obíhá kolem země, kdežto Koperník naproti tomu měl pravdu, že vůbec ne, nýbrž naopak. To je relativní, jak poznamenal Einstein, a taky už zase pravdu nemá, neboť právě má.Čili jakmile se vyskytne hlava, která v sobě má něco jiného než jenom nasráno, vymyslí pravdu, kterou příští hlava pozmění, případně popře. Když je takových hlav za pár sto - či tisíciletí několik veletuctů, vytvoří spolu s miliardami hlav dobytčích, jež je obklopují, jakýsi tovar či útvar, kterému se říká kultura, někdy, optimisticky, civilizace. To je taková tenká plíseň, neboli huspenina, třesoucí se mezi skupenstvím tuhým z těch hlav, co měly nějakou pravdu, ale navzájem se popírají, byť někdy jen zdánlivě, a skupenstvím tekutým z těch miliard polohlas a nehlav, co jen vyměšují exkrementy. Občas v tom rosolu vyvstane na chvíli rovnováha jakési šťastné, konsolidované tlačenky, anglicky správně „headcheese", která drží pevně pohromadě, je čerstvá a chutná - a tomu se pak v dějepise říká „zlatý věk" (Viz Karel IV. V malém českém, či Jiří z Poděbrad v ještě menším, či Le Grand Siecle du Roi Solil - 14tý Ludvík - nebo věk Viktoriánský, co Britanie vládla vlnám - nebo dříve, tamtéž, alžbětínský, nebo opět v malém, 20 let „hrrradní Kamarily," jak říkával tvůj otec, či - snad nejšťastněji 250 či tak let Athén - a asi moc století čínskejch, jiho-americky indiánskejch, dynastií egyptskejch - o kterých jsem příliš ignorantní - a pak celé lány kultur, z nichž zbylo jen někde ucho buď od popelnice či od bůžka, nebo zub z vidličky či z mužského - a nikdo nikdy se nedopátrá, kdo to ti hrnčíři, ten bezzubý, natož pak jejich panovníci byli.

                Zkrátka tlačenka nevydrží - právě tak jako žádné „stálé" divadlo netrvá déle než deset-dvacet let (Viz MCHAT - to co mají dnes, je věc fosilní - či Moliere, či Globe a Stan z dob Bardových, či řecká tragedie, když to dělali ti mazáci sami, či třeba Gilbert & Sullivan nebo V+W) - a positivní výměšky hlav vzácných jsou posléze pohlceny lavinou běhavek z hlav dobytčích. A tak z tlačenky je náhle opět jen rosol, pak sliz a posléze bláto a fekálie. Historici napíší, že nastal úpadek a pak pád říše římské, nastane doba temna, později pak kkřesťanský středověk, renesance, atd., ad infinitivum. Výklad soudruha marxe (jedné z hlav moudrých, leč jen jedné z mnoha) neobsáhne rozměry nad-kulturní t.j. je aplikovatelný jen vně několika století kultury západoevropské - ale na globální smrtelnost tisíců civilizací nestačí.

                No tak to vidíš. Zase jsem tě osvítil...."

  20.5.

Ráno lekce Bikram Yogy. Další den Castingu na Veni, Vidi, Vici (dál už jen VVV). Mezitím domlouvám s pracovníky Agentuty vojenských informací a služeb Mgr. Černý a Mgr. Hrubý možnost zapůjčení záběrů z 1.světové války do adaptace Švejka v Hybernii. Vše musí projít oficiální žádostí přes ředitele. Holt, pořádek musí bejt. Casting až do večera.

21.5.

Dopoledne na resty a telefonování. Většinou se týkají projektu 2CD Patrola/Šlapeto a naopak. Xénie Hoffmeisterová, Ondra Pýcha, Milan Zýka, Pavel Tichý. Odpoledne s Vaškem Postráneckým ve Vojenském museu prohlížíme stare fotky a pohlednice z 1.světové války. Objevil jsem taky jednu hezkou webovou stránku :

www.oldphoto.com. Od pěti tříhodinová lekce angličtiny. Stíhám ještě telefonát s tátou a pak zas psaní.

22.5.

Ráno lekce Bikram Yogy. Odpoledne schůzka realizačního týmu projektů Kapky naděja 2008 v kavárně Retro ve Franzouské ulici. Kousek od Retro Music Hall. Vzhledem k množství práce, by to chtělo ještě produkčního. Volba padá na Jardu Capandu. Dobří holubi se vracejí. Krátká schůzka s Radkem Johnem nad scénářem VVV. Od půl páté v Hybernii schůzka s Alenkou Koktovou a Kristínkou Bastienovou nad obsazením Švejka. Večer úpravy filmového scénáře. Téma : Product Placement.

23.5.

Ráno odeslání všech mailů. Schůzka s Prokopem Siostrzonkem a Jurou Pavlicou v břevnovském klášteře. Téma letošní Velehrad a Koncert lidí dobré vůle. Večer úpravy scénáře VVV.

24.5.

Patrola hraje v Rumburku na akci k 90. výročí Rumburské vzpoury. Velkolepá rekonstrukce bitvy, mažoretky, dechovka a Patrola. Na druhé straně areálu  stánek s podpisovými kartami Jiřího Paroubka a zcela osamoceným Jiřím Paroubkem. Diváci dali přednost cukrové vatě, balónkům, občerstvení a programu. I když tak úplně sám Jiří Paroubek nebyl. Společnost mu dělal párek s hořčicí a pak ještě jeden stranický kolega. Jiří Paroubek pak dekoroval některé z vojáků medailemi a celá taškařice vyvrcholila našimi odrhovačkami.

25.5.

Od rána úpravy scénáře VVV. Odpoledna až do večera s Vaškem Postráneckým v Říčanech. Probíráme celého Švejka. Večer cestou domů si odřu auto a rozbiju lampičku na dálkovém ovládání od vrat. Opravdu jsem řidič k pohledání.

26.5.

Schůzka realizačního týmu filmu VVV v sidle Metropolitan filmu na Janáčkově nábřeží. Schůzka s Jardou Capandou nad projektem Kapka naděje 2008. Technické vyřizování koncertů Patroly pro tento týden. 29.5. Žluté lázně na akci Plzeňského Prazdroje a 31.5. v Třebíči na Pivních slavnostech. Večer psaní. Po dlouhé době se dostávám k Hašlerovi, ale moc se mi nedaří.

27.5.

Ráno lekce Bikram Yogy, pak celý den až do pozdních hosin Casting VVV. Stihl jsem odběhnout na dvě akce : Na křest DVD Karla Gotta z 80. let, kde jsem domluvil několik dalších pracovních schůzek a stihl jsem popřát Luďkovi Sobotovi k 65 a domluvit akce s Petrem Jančaříkem a Ivanem Mládkem. Pak jsem se zase vrátil na Casting.

28.5.

Celý den psaní a opravy scénáře VVV. Aktulaizace scénáře letošního Koncertu lidí dobré vůle nn Velehradě a práce na systému letošní Zlaté hokejky.

29.5.

Ráno lekce Bikram Yogy, pak administrativa, příprava smluv a faktur. Táňa už dlouho říká, že jsem nemehlo i na tenhle typ práce, ale zakous jsem se a snažím se nedělat chyby z nepozornosti, psát správné termíny, adresy, IČO, DIČ, bankovní spojení, dobře spočítat DPH a jiné kreativní úkony, které jsou s administrativou spojené.

Večer hraní ve Žlutých lázních. Z večírku Plzeňského Prazdroje se vyklube celodenní a monstrózní akce, kfe před námi hrál Walda Gang a Olympic. Opympic pečlivě sledujeme, což nám pak oplácí olympická rytmika Milan Peroutka a Milan Broum. Končíme po půlnoci.

30.5.

Celý den Patrola. Domlouvám podzimní koncerty ve Znojmě, v Brně i na prosecké pouti. Desítky mailů, upřesňování a slaďování časů příjezdů odjezdů a kdy kde kdo a co zvučí, nebo dopravuje. Pak zas psaní. Půl den a kus noci na Hašlera. Mizivé výsledky. Že by tvůrčí krize ?

31.5.

Patrola na Pivních slavnostech v Třebíči. Máme super čas na vystoupení. Před námi je Lucka Vondráčková a po nás No Name. Nenecháváme nic náhodě a publikum si vydupe dva přídavky. Ideální stav.

1.6.

Mezinárodní den dětí oslavujeme s Honzíkem a s Kubíkem na Bowlingu v hotelu Duo. První sérii krutě prohrávám, lepším se až v druhé a třetí dokonce vítězím. Následuje usmiřovací zmzlina. Večer až do noci psaní.

2.6.

Celý den Casting VVV, odpoledne Casting přerušen schůzkou ve složení : Radek John, Marek Šmíd, Honza Rokůsek, Pavel Gobl, Honza Nejedlý a já. Pak Casting až do večera.

3.6.

Ráno lekce Bikram Yogy. Odpoledne až do noci úpravy scénáře VVV dle připomínek Radka Johna.

4.6.

Od rána psaní a úpravy VVV, odpoledne s Kubíkem na hudebce. Z důvodu nemoci lektorky odpadá angličtina, tak píšu. Měl bych přichystat na páteční schůzku bodový scénář letošní Zlaté hokejky s nějakýma nápada, ale můzy mě nechtějí líbat a tak kreativa nepřichází.

5.6.

Ráno lekce Bikram Yogy. Jeli spolu jako obvykle s Táňou, ale kousek od Palmovky se dvě Tániny pneumatiky potkaly s obrubníkem chodníku a vypustily duše. Dál pak neutěšený den nad Zlatou hokejkou a Velehradem. Zatím oba scénáře postrádají jedno jediné. A to nápad. Jakýkoliv. Jinak je to pořád jen opsaný boďák z loňska. A jak jeden slavný producent správně říká, na to není potřeba scénárista, to udělá každá sekretářka. K večeru se pokouším psát Hašlera. Nejde mi ani to.

6.6.

Schůzka nad Zlatou hokejkou v Rohlíku na Kavkách. Naštěstí mám docela jasno, jak udělat letos hudební část Hokejky, taka by byla jiná než ta loňská. Petr Vichnar má zas jasno v Hokejových záležitostech. Martin Dejdar navrhuje, že musíme vymyslet jeden ústřední nápad, který když vyjde, celý slavnostní večer spojí. To je přesně to, co bych měl mít, ale v žádném případě nemám L

7.6.

Ráno psaní. Táňa se ošklivě opařila, když se jí na nohy vylil pekáč s horku vodou a omastkem z pečeného kuřete. Tráví celý den a noc s nohami v umyvadle. A ukrutně jí to bolí. Jsme všichni doma smutní. Přivezl jsem alespoň to nejnutnější z lékárny. Zkouším něco dělat, ale přehřívá se mi notebook, tak, že se každou půlhodinu sám vypne.

8.6.

Neděle. Táňa je statečná. Musí jí to ukrutně bolet. Ale drží se. Celý den chystám Honzíka na písemky z přírodopisu a vlastivědy. Jde to ztuha. Často ho posílám, aby se část látky, kterou neumí doučil, a přišel  za půl hodiny znova. Což je ostatně čas, který vydrží můj počítač v chodu. Pak se vypne. Do toho dikuse s Honzou Rokůskem nad opravami scénáře VVV. I když o některých věcech se se mnou moc diskutovat nedá. Práce je první z nich.

9.6.

Ráno veřejný Casting na VVV v Rohlíku na Kavčích horách. To je lidí, co by chtělo hrát ve filmu a ráádo by změnilo celý svůj stávající život. Během dopoledne slyším básničky i vtipy, ale opravdový talent jsem nezahlédl. V poledne schůzka celého realizačního týmu Švejka v divadle Hybernia. Zkoušky projekcí. Náš počítačový technik Michal zatím zbavil můj notebook vrstev prachu, které se v něm za ty tři roky práce usídlily. Počítač funguje až na jednu vážnou vadu. Zcela se mu pochroumal pravý kloub držící obrazovku, rozpadl se vlastní vahou, takže mile Vaio čeká velká, by´t záruční, oprava. Odpoledne Filmový klub v Adrii a křest DVD Císařův Pekař a Pekařův císař. Nakonec doráží celý tým VVV a diskuse nad scénářem a nutnými opravami.

10.6.

Ráno lekce Bikram Yogy. Po obědě druhý den Castingu VVV v Rohlíku na Kavčích horách, od 16:00 schůzka v břevnovském klášteře s Prokopem Siostrzonkem a Luckou Výbornou nad letošním Koncertem lidí dobré vůle na Velehradě. Do noci psaní.

11.6.

Ráno s Táňou převaz na poliklinice. Od 10:00 schůzka s realizačním týmem VVV na Janáčkově nábřeží. V 11:00 dorazil Bob Klepl a probírali jsme jeho postavu : golfového trenéra Karla. Odpoledne psaní. Mimochodem, můj milý Deníčku, nápad na Zlatou hokejku už máme, ale necháme si ho zatím pro sebe.

12.6.

Schůzka na Kvčích horách s Markem Zábojem a Petrem Vichnarem nad letošním Primátorským dnem v Liberci. Máme system soutěží, tentokrát bude vše na ledě J, máme jasněji v jednotlivých účinkujících. Na mne padá scénář a režie celé akce, na což se těším. Dát povel : AKCE, mi při vší skromnosti i pokornosti působí stále neskonalé potěšení.

13.6.

Ráno s Táňou převaz na poliklinice. Celý den psaní. Bohužel se musím pořád vracet k nesmyslům, které zůstávají ve scénáři VVV, tak mi na Hašlera zůstává až hluboká noc. Mám deset stránek, s kterými se zatím moc chlubit nemůžu.

14.6.

Ráno lekce Bikram Yogy. Celý den psaní.

15.6.

Celý den psaní. Opravy. Psaní. Opravy. Psaní.

16.6.

Ráno schůzka s Vaškem Postráneckým v Agentuře vojenských informací a služeb v Dejvicích. Prudký a nepříjjemný déšť. Našli jsme co jsme hledali. Záběry z první světové války. Domlouváme s magistry Hrubým a Černým další služební postup. Někkolik důležitých telefonátů s Petrem Soukupem, Vláďou Hamrlou a Míšou Maláčovou. V půl druhé schůzka s Jardou Capandou nad letošním projektem Kapky naděje. OD 15:00 schůzkka s Alenkou Koktovou a Kristínkou Bastienovou nad Švejkem. Připojuje se i Oťas a všichni pak společně jdeme na křest CD k 70. Pavla Vrby. Rovnou pokračujeme v práci a se Zábojem Markem domlouvám další postup v realizaci oslav 50. výročí divadla Semafor, které by se měly uskutečnit v září a v říjnu příštího roku. Následuje další schůzka. S Petrem Mayerem a Karlem Hozou nad projektem 2CD Patroly/Šlapeta. Některé věcii Petr komplet přemíchá, něco natočíme znova. Ostatně Deníčku vydrž, včas se vše podstatné dozvíš.

17.6.

Táňa ráno převaz na poliklinice.Celý den u Vaška Postráneckého v Říčanech. Sestava : Vašek, Šimon Caban, Jarek Voborný, Alena Koktová, Karel Mařík, Roman Šolc a já. Téma : Osudy Dobrého vojáka Švejka za První světové války na prknech divadla Hybernia. Vašek Postránecký přijímá nabídku zahrát si ve filmu VVV strýce Maxe. To je super zpráva dne J

18.6.

Ranní trojboj schůzek. Sídlo Metropolitan Filmu na Janáčkově nábřeží. Opět VVV. Pak hotel Jalta a schůzka s týmem Bomtom Cupu, který se má letos konat 14.10. v karlínském divadle. Přichází předseda představenstva Karel Kadlec a tvůrkyně mnoha zajímavých nápadů Hana Georgieva. Karel Kadlec mi pak ukazuje luxusně zrekonstruované podzemí v pasáži Jalta. Největší radost mám z toho, že bych měl letošní BOMTOm CUP režírovat. A navíc v divadle Karlín, kde režíroval i Karel Hašler. J Následně schůzka v divadle Hybernia nad režijní knihou ke Švejkovi.

19.6.

Ranní lekce Bikram Yogy. Pak Filmový klub Adrie. Další verze VVV a další připomínky Radka Johna. Odpoledne schůzka s realizačním týmem Kapky naděje ve Francouzské ulici. Až do noci opravy scénáře VVV.

20.6.

Táňa ráno převaz na poliklinice.Casting filmu VVV. Schůzky ve studio Storm. Odpoledne psaní. Další úpravy. Notebook bude muset na nějaký čas do opravy. Čeká mě zálohování všech dat a pošty. Pokusím se přežít s Honzíkovým notebookem a externími disky.

21.6.

Ranní lekce Bikram Yogy. Celý den psaní a zálohování dat.

22.6.

Dokončuji zálohování dat. Pokouším se pokraovat v psaní  Hašlera. Ale jde to velmi ztuha. Pomalu. Jako bych ztratil tu vypravěčskou nit, a nemohu ji najít. Holt tohle bude pořádnej oříšek. A přitom už jsem byl tak blízko. Jenže, když jsem byl v nejlepším, mussel jsem všeho nechat a předělávat bordel ve scénáři VVV. Čeká mě tedy trápení celé léto.

23.6.

Ráno jsem zamával notebooku a naistaloval Honzíkův. Schůzka s Radkem Johnem nad scénářem VVV. Má některé celkem zásadní připomínky, které bych rád zítra zapracoval.Po obědě odjezd na golfový turnaj do Karlových Varů, respective do Cihelen u Karlových Varů, kde je tiskovka k filmu VVV a oznámení začátku natáčení. Moderujje Vlasta Korec a mezi hosty je i Iveta Bartošová. Povídám si dlouho s pavlem Goblem, Jirkou Chlumským a Bobem Kleplem, pak s Karlem Maříkem a Sandrou Novákovou, o postavách, o příběhu, který bychom chtěli vyprávět.

24.6.

Celý den psaní a opravy. Je to nekonečné. Zapracovávám připomínky od Radka a sám odhaluji další a další nesrovnalosti a jazykové nečistoty. Ach jo.

25.6.

Ráno schůzka s celým týmem letošníhoo BOMTOM CUPU už v jejich Studiu v pasáži v Jaltě. Jsem seznamován s podrobnostmi projektu a stanovujeme nějaký pevnější pracovní řád pro příští měsíce.Pak psaní doma. Odpoledne schůzka s týmem letošní Hokejky : Vláďou Hamrlou, Petrem Soukupem a Petrem Vichnarem. Ladíme hudební hosty. Ale hlavně máme ústřední nápad.

26.6.

Ráno lekce Bikram Yogy. Pak rychlá schůzka v kancelářích Metropolitan filmu a vyzvednutí Honzíka s Kubíkem na přechodu u školy. Večer schůzka s Xénií Hoffmeisterovou nad obalem 2CD Patrola/Šlapeto. Velmi milé setkání.

27.6.

Ranní schůzky v Divadle Hybernia. S Oldou Lichtenbergem nakonec telefonická konzultace, stejně jako s Vaškem Postráneckým, ale velmi živý Alan Bastien a jeho nové CD. Hlavně pak ostřílený dramaturg Jan Kratochvíl s nabídkou, kterou mi už nenápadně tlumočil v pondělí Adam Rezek. Jestli bych se nechtěl podílet na přípravě nového 16 dílného cyklu televizních Zpívánek. Tato situace nastala ani ne po 14 dnech co mě Táňa upozornila ať  se právě na Zpívánk podívám, protože nic strašnějšího v televizi snad ještě neviděla. No uvidíme, co vyplodíme. Každopádně další schůzka je v úterý, a to už s velkým štábem. Náš počítačový technikk Michal mi smutně sděluje, že o opravě notebooku nemá žádné další zprávy. Víkend na externích discích. Malá oslava, že mají veverky na vysvědčení samé jedničky. Dárek jim, zdá se, udělal radost. Odpolední a časně večerní schůzka nad VVV.

28.6.

Od rána se chystám na naše dnešní večerní vystoupení. Přepisuji taháky na kytaře, Playlisty pro kapelu, čistím struny, tisknu fakturu, balím si věci, abych na nic nezapmněl. Strašov u Přelouče nmile zaskočil. Nejen tím obrovským hrncem domácího guláše s dojemně nakrájenou cibulkou a chlebem, ale zásobou vody pro muzikanty a hlavně nadšenou reakcí publika. O první přestávce ke mně přišel asi šestiletý blonďatý klučina a řek, že by si s náma rád zazpíval písničku ku Praze uhání vlak. Tak jsem mu řek, že bude až ke konci a že ho zavolám.  Plný taneční parket vydržel po celou dobu našeho vystoupení, některé vypjaté písně jako Po starých zámeckých schodech nebo Tu naši písničku českou zpívalo publikkumm s námi. A Ku Praze uhání vlak ten šestiletý Honzík. Nejdřív se trochu chvěl trémou, pak mu děda dodal odvahy a Honzík se zapojil jako správný šlapeťák a dal to. Finálový čtyř přídavek s námi zpíívali uniformovaní vojáci rakouské ck armády, různé dívky a ženy. Nakonec se vše zvrhlo ve společné fotografování. Doma jsem usínal s pocitem, že i my staří pardálové umíme občas udělat lidem radost. A že tohle je ten pravý a jediný důvod proč ještě hraju.

29.6.

Celý den na zadku. Resty, papírování, strašný zmatek na patroláckém webu. Zatím jsem nestih polovinu úprav : aktualizaci foto a video galerie, nové vydání. Tak doplním alespoń Deníček. Ale jenom stručně J Jo a ještě jeden citát. Tentokrát jeho autorem není Jiří Voskovec, ale Jan Werich. A stojí za to :

Jan Werich Jiřímu Voskovcovi 27.9.1967

"... Někdy si zase uvědomím , že starýmu Masarykovi bylo čtyřiašedesát let, vzal si kufříček a vydal se ovlivňovat konec první světové války a uspěl. Takže ta věková hranice se nesmí přehánět. Někdo je blbej v deseti letech a někdo není ještě ve sto. Ale nejvíc blbejch je těch, kteří jsou v takzvaném vládnoucím věku. To jsou ti, co roupama nevědí, co dělat, v podstatě dobrodruzi, zamindrákovatělí Calligulové a rádoby Neroni, třeba I Bolivarové a hlavně poserové bez svědomí a bez schopnosti jakéhokoliv něžného citu. Tato mezinárodní skupština si usmyslila a připadá mi, že too začlo začátkem tohoto století, že obecenstvo, obyvatelstvo (záměrně nepoužívám slovo lid), je zde na světě proto, aby bylo využito do mrtě. A tak jsme svědky, že se vymezují požitky obyvatelstvu, resp. takzvané civilizace, ve kterých se obyvatelstvům dovoluje žít, ale ani o chlup víc. Tak na příklad tam u vás je to od barevné televise až po motorové čluny, uvnitř tohoto zarámování jest dovolená spokojjenost, naděje, pocit štěstí, ale ani o krůček dál. Jinde zase je obyvatelstvo spokojeno a považuje za pokrok, že mu vláda zajistila jednopokojový byt a hajzlpapír. Na jiném místě světa se zase raduje obyvatelstvo, že může psát na zdi jména těch, kteří by se měli pověsit za kulky do průvanu, nebo polejt benzinem a zapálit, a toto všecko se děje v jakémsi tajném dorozumění mezinárodního spolku Calligulů, kteří si řekli,, aniž by si to řekli, že si z obyvatelstva tohoto světa udělají zdroj svého potěšení, své moci, své blbosti, svého bohatství, zkrátka a dobře, že si mezitím, co se narodili a než umřou, že si mezitím vydlážděj obyvatelstvem hříště. Nu, a obyvatelstvo celého světa, nyní v této fázi, dělá jako by se ho to netýkalo, je votrávený, někde víc, někde míň, a slídí po nnějakým pogromu. Tam u Vás prý se po setmění jedna třetina obyvatelstva obává vyjít do ulic. Moc se tam přepadá, tak raději nikam nejdou. U nás vice než třetina obyvatelstva po setmění nevychází do ulic, protože není kam jít. Nevím tudíž, zdali by se přepadávalo, kdyby se chodilo. Oboje však je výhodné pro druhou stranu. My můžeme říkat,, tak vidíte, tak nemůžou z domova, aby je nepřepadli. A vy zas můžete říkat, dyť tam nevyjdou z domova, protože tam nemaj kam jít."

Žádné komentáře:

Okomentovat