středa 4. srpna 2010

Budoucí šéf ČT1: Nedotažené pořady si nemůžeme dovolit

Změny v grafice, nové show založené na zahraničních licencích a odstranění pořadů, které jsou na obrazovkách jen kvůli dobrým kontaktům tvůrců; to vše slibuje budoucí šéf prvního programu České televize Radan Dolejš. Na otázky on-line deníku TÝDEN.CZ odpovídal na vlastní přání přes e-mail.
Pracoval jste na nové podobě ČT1. Svůj plán nyní budete také realizovat. Řekl vám už generální ředitel, jaké má k vašemu konceptu výhrady?
Generální ředitel s námi projekty konzultoval v různých fázích přípravy. Mezi projekty ČT1 a ČT2 ho zajímala především přesná profilace obou programů, dále pak jasné programové plánování pro nejbližší tři roky.  Ale pořád jsme ve fázi "papírových příprav". Naší snahou je, aby divák ČT zaznamenal výrazné změny již v roce 2011, ale ty budou především ve schématu. K přelomovým obsahovým změnám by mělo dojít v letech 2012, kdy se již projeví nové programové typy, a v roce 2013, kdy by se měla nová tvář televize ustálit. Jednotlivé kroky bude samozřejmě generální ředitel oponovat.

ČTĚTE TAKÉ: ČT1 pod vedením Radana Dolejše zavede tematické dny

Kdy vás vlastně Jiří Janeček s nabídkou vést ČT1 oslovil?
Přesné zadání úkolu i toho, co se ode mne očekává, jsem obdržel na konci ledna. Poměrně dlouho jsem přemýšlel, protože jsem měl mnoho dlouhodobých závazků. Ale nabídka byla natolik atraktivní, že jsem řekl definitivní ano řekl v březnu.

Radan Dolejš (*1964)
Dramatrug, scenárista, producent, režisér a hudebník pusobící ve skupině Patrola - Šlapeto. Jako autor se zviditelnil řadou zábavních pořadů, například Horoskopičiny, nebo Rozjezdy pro hvězdy. V pozici dramatruga se v TV Nova podílel na pořadech Novoty, Čundrcountryshow a silvestrovských estrádách (1998 - 2002). Napsal scénář k filmové komedii z golfového prostředí Veni, Vidi, Vici.

Budou v týmu, který bude stát za novou podobou prvního programu, i lidé, kteří se na jeho chodu podílejí v současné době?
Určitě ano. Je třeba maximálně využít potenciál stávající ČT. Konkrétní složení týmu, stejně jako kompletní programové schéma ČT na jaro 2011 představíme podrobně koncem roku.

Jsou součástí vašich změn i výraznější úpravy grafické prezentace kanálu?
Zde se prosím nechte překvapit a prosím o trpělivost. S novým schématem pro příští rok přijdou i grafické změny pro jednotlivé programové okruhy.

Hledal jste inspiraci ve fungování zahraničních televizí?
Přiznám se, že jsem velký fanda BBC a trochu jim závidím noblesu i způsob, jakým diváka nejen informují a vzdělávají, ale také kultivovaně baví. Důležité pro mne byly také německé ZDF, ARD a rakouská ORF. Jsme jim přece jen programově blíž, i když máme mnohem menší rozpočet.
   
Ovlivní podobu ČT1 logika komerčních kanálů?
Žijeme v konkurenčním mediálním prostředí. Ovlivňujeme se navzájem, ať si to chceme přiznat, či nikoliv. Spíš bych si přál, aby nová tvář ČT ovlivnila logiku komerčních kanálů. Například Nova již několikrát dokázala, že se o diváka dá úspěšně bojovat i kvalitními pořady.

Do jaké míry budete ve vysílání spoléhat na zahraniční akvizice?
Televize má jasně daný rozpočet na akvizice, které si mezi sebe dělí ČT1 a ČT2. V nákupech často nemůžeme trumfnout privátní televize, protože hlavní večerní film je často mimo naše finanční možnosti. Nás zachrání nápady a osobní nasazení.

Objeví se na ČT1 nějaké nové licencované show?
V přechodové době určitě ano. Už se psalo o vynikajícím formátu BBC "Who Do You Think You Are?" (pořad, v němž celebrity hledají své rodové kořeny, pozn. red.) Chystáme také soutěžní reality show, jakéhosi obráceného Milionáře, založenou na licenci "Risking It All". Soutěžící "z lidu" dostane na začátku velký objem peněz. Ale musí projít vědomostními úskalími, jinak odejde chudý. Je to ideální týdenní formát.

ČTĚTE TAKÉ: Americké celebrity v reality show odhalí kořeny své rodiny


Jak moc se bude ČT1 věnovat menšinám?

Záleží na jasné profilaci jednotlivých programových okruhů, především ČT1 a ČT2. Zodpovědně budeme moci tuto otázku odpovědět až s představením nového schématu na příští rok. Ale vážně se tímto tématem zabýváme.

Změníte výrazně strukturu hlavního vysílacího času?

Určitě, pokud to bude potřeba. Nemůžeme jen tak mrhat prostředky koncesionářů. Výsledek musí být vždy kvalitní a divácky atraktivní.

Na ČT1 by se pod vaším vedením měly objevit tematické dny. Zachovají si tematičnost i mimo rámec hlavního vysílacího času?
Programování se posunuje do podvečerních časů. První program hodlá diváky nabírat s úderem sedmnácté hodiny. Ale s ředitelkou Oddělení vývoje nových formátů Andreou Majstorovičovou chceme prověřit každé programové okno ČT1. Budeme hledat ideální poměr cena - výkon. To platí od Dobrého rána po Sama doma i AZ kvíz.

Sobotní večer by měl být ve znamení zábavy. Chcete vrátit na obrazovku estrády, nebo dáte sobotní zábavě jinou podobu?
Byl bych velmi opatrný s termínem estráda. Chceme, aby sobotní zábava byla chytrá a divácky atraktivní. Termín estráda většinou používají kritici, kteří sami ani pořádně nevědí, o jaký že se jedná žánr. Aktuální verzi sobotní zábavy představíme spolu s vysílacím schématem na rok 2011. A věřte mi, programové plány se budou se od sebe významně lišit.

ČTĚTE TAKÉ: Hrané dokumenty z české historie na ČT? Až za tři roky


Můžete už teď říct, jaké pořady na současné ČT1 nekorespondují s vašimi plány a příští rok se na obrazovkách nejspíš neobjeví?

Za mne jsou to všechny pořady nedotažené, svými výsledky nepřesvědčivé pořady spoléhající na to, že je někdo obhájí vlastními kontakty a pozicí ve stávající struktuře televize. To si vůči koncesionáři ČT nemůžeme dovolit.

Jaké pořady máte konkrétně na mysli?
Více prozradím při představovaní vysílacích schémat pro příští rok.

ČT1 je z hlediska hlavní zpravodajské relace v nezáviděníhodné pozici. Prima, s níž v tomto čase "soupeříte" o sledovanost, má od července vlastní informační hodinku, kterou vysílá s pětiminutovým předstihem a přibývají jí diváci. Změní se nějak váš přístup ke zpravodajství na prvním kanálu?
Určitě, pracujeme na tom intenzivně s ředitelem programového okruhu ČT 24 Romanem Bradáčem. Prosím, opět nám dejte čas do konce roku.

Všimnou si diváci ČT 1 nějakých změn ve vaší režii už během letoška?

Šéfem programového okruhu ČT1 jsem od prvního dne příštího roku, do té doby bude řídit program Kristina Taberyová. Chci, aby již od ledna diváci prvního programu zaznamenali významnější změny.

 Petr Vnouček

Žádné komentáře:

Okomentovat