neděle 30. dubna 2017


NEPRAVIDELNÝ RADOUCHŮV ÚTERNÍK - aneb Co týden vzal a už nevrátí - tentokrát při čarodějnické neděli 30.4. 2017.
Dialogy a ptákoviny z Dostaveníček z První republikou:
http://www.countryradio.cz/clanky/dostavenicko-s-prvni-republikou-novy-porad-na-country-radiu-75.html
A také recepty na které se zatím nedostalo.
Na hezkou počtenou. S úctou R.


K Svátku zamilovaných 1.5. čili První máj, byl lásky čas:
Reportáž I – Všichni na Petřín I

Radan:  Tak to byla píseň  Po Starých zámeckých schodech v podání skupiny Patrola Šlapeto. Posloucháte dvacátý čtvrtý díl Dostaveníčka s první republikou.  Dnes se uskuteční první zkušební jízda znovu obnovené lanové dráhy Petřínské na pohon elektrický. Na místě se už

nachází náš přenosový mini vůz a s ním i náš odvážný reportér Vladimír Iljič Pecháček. Ahoj Vláďo, jak se slyšíme?

 Vláďa:  Slyšíme se výborně. Lidí je tu jak májových housat na zahradě, všechno kvete, bzučí a co může, tak pučí. Proto jsem si dnes pozval dva odborníky z Ústavu pro jaro Československé Akademie věd. Docenta Jaromíra Pestíka.

 Oťas: Dobrý den

Vláďa:  A profesora Mírojara Bliznu.

Radan: Dobrý den.

Vláďa: Ale nejdřív pánové popojedem. Než se dostaneme k jarní romantice a zamilovaným procházkám na Petřín, ještě pár technických informací pro posluchače Country radia První republika (zvuk rozjíždějící se lanovky, hluk všeobecný). Lanovku pohání třífázový elektromotor.Veškeré elektrické zařízení, koleje i středovou výhybku vyrobila firma ČKD. Oba vozy vyhotovila smíchovská Ringhofferova továrna. Mají čtyři oddělení pro cestující a dvě plošiny pro konduktéry - celkem 70 míst k stání a 35 k sezení. Trať je konečně prodloužena až k vrcholu Petřína (celkem 510 m). Rychlostí 4 metry za vteřinu projede lanovka dráhu za 3,5 minuty. Jedním směrem přepraví za hodinu až 1200 pasažérů. Ale zpátky k romantice a jaru.

Oťas:  Koukám tady paní, tamhle slečnám se už zapalujou lejtka.

Vláďa: A může to být nakažlivé?

Radan: Může. Vypracovali jsme jakýsi manuál pro pacienty, kteří touto chorobou opakovaně až chronicky trpí, jenž má minimalizovat zdravotní komplikace a především následky jako neplánované těhotenství, alimentační šok či svatební horečka, které s sebou nemoc zapálených lýtek již tradičně nese.

Vláďa: Tak tohle téma bude posluchače Country radia určitě zajímat. Zatím poprosíme režii o písničku. Pro Country radio První republika zatím docent Jaromír Pestík, profesor Mírojar Blizna a Vladimír Iljič Pecháček.

6. píseň
 
 
Chic Parisienne
Patrola Šlapeto Hezká vzpomínka (příloha Zpěvníku KH), Track 9
2´37´´

Reportáž II – Všichni na Petřín II

Radan:  Tak to byla písnička Chic Parisienne v podání skupiny Patrola Šlapeto a Karla Štědrého.  Stále posloucháte dvacátý čtvrtý díl Dostaveníčka s První republikou. Ještě jednou přepojujeme na první zkušební jízdu znovu obnovené lanové dráhy Petřínské na pohon elektrický, kde se v jednom z vozů nachází náš přenosový mini vůz a s ním i náš odvážný reportér Vladimír Iljič Pecháček a dva odborníci z Ústavu pro jaro Československé Akademie věd Docent Jaromír Pestík a profesor Mírojar Blizna. Ahoj Vláďo, jak se slyšíme?

Vláďa: Slyšíme se výborně. Nacházíme se v lanovce na Petřín s mezipřistáním na Nebozízku. Víte vůbec jak vznikl název slavné restaurace Nebozízek? Pověst praví, že se král Karel IV ptal synka co chce k jídlu: svíčkovou nebo řízek. A  malý princ odpověděl: "Nebo zízek!. Tak to byla trocha jarního humoru a už je tady poradna anóbrž manuál Ústavu pro jaro Československé Akademie věd "Jak na zapalování lýtek". Promluví docent Jaromír Pestík.

Oťas: Ta za prvé. Prevence – v jarních měsících vycházejte z domu zásadně v černých brýlích, s šátkem přes oči, a nebo zahloubáni do denního tisku či naučné knihy. Nerozhlížejte se po okolojdoucích opačného pohlaví, pokud z dálky někoho takového zahlédnete, odvraťte zrak. Pomáhejte svým bližním bránit se této zákeřné nemoci tím, že budete oblečeni v neforemných šedých oblecích pytlovitého tvaru s dlouhými nohavicemi a rukávy, delší vlasy sepněte a schovejte pod čepici zvanou „leninka“ případně „zmijovka“ a neaplikujte zásadně žádnou dekorativní kosmetiku ani deodoranty, toaletní vody či parfémy.

Vláďa: Tak už chodím dlouhá léta a lýtka se mi vloni zapálila tak, že to postihlo i jiné orgány.

Radan: Však to ještě není celé. Za druhé. Léčba příznaků – v případě, že se díky neopatrnému chování vás nebo někoho z vašeho okolí přece jen nakazíte, zmírněte klinické obtíže ledovými obklady přikládanými na lýtka, studenými zábaly a pitím neslazených chlazených nápojů, nejlépe minerálek. V případě, že zápal lýtek přejde do vyšších stádií a vaše nohy začnou doutnat, nechte si od lékaře předepsat speciální oděv, který je k dostání ve zdravotnických potřebách, a který předejde pohromám jako samovznícení dřevěné židle nebo přeskočení plamenů na jiné osoby.

Vláďa:, Tolik profesor Mírojar Blizna, slovo si opět bere docent Jaromír Pestík.

Oťas: A za třetí. Charakteristika speciálního oděvu – díky zahraničním výrobcům, kteří vytušili mezeru na trhu, jsou dnes k dostání rozličné varianty speciálního žáruvzdorného oblečení pro muže i pro ženy. Mužům doporučujeme zejména kalhoty se zdvojenými nohavicemi opatřenými změkčenou azbestovou vložkou, které perfektně padnou, vyrábějí se v několika módních fazónách a barvách, se zapínáním na zip i na knoflíky. Ženy jistě ocení novou kolekci punčochového zboží s trefným označením FIRE, případně OGOŇ, která zahrnuje punčochy, podkolenky a punčocháče pro teplejší i chladnější dny, jejich koeficient žáruvzdornosti se pohybuje od ŽVZ 01 až po ŽVZ 09. Cena je velmi příznivá, většinu oděvů pořídíte již za 2 500 korun. Bohužel, ani jedna ze zdravotních pojišťoven působících na našem území, tyto zdravotní pomůcky prozatím neproplácí. Ale již vznikla nátlaková skupina Hořící matky, která usiluje o prosazení dodatku zákona o veřejném zdraví v Parlamentu, jenž by tento problém vyřešil.

Vláďa: Děkujeme pánům akademikům za vyčerpávající informace.Lanovka už dorazila do stanice Nebozízek, kde na nás čeká kulinářské překvapení. Pro tuto chvíli se s posluchači Country radia První republika loučí docent Jaromír Pestík, profesor Mírojar Blizna a Vladimír Iljič Pecháček.

9. píseň
 
 
Když mne má panenka nechce ráda mít
Patrola Šlapeto Hezká vzpomínka (příloha Zpěvníku KH), Track 16
3´09´´

Reportáž III: Na Petříně

Radan:  Tak to byla skupina Patrola Šlapeto a Bohouš Josef s písní Když mne má panenka nechce ráda mít. Stále posloucháte dvacátý čtvrtý díl Dostaveníčka s první republikou. Náš malý přenosový vůz by teď už měl být přímo pod Petřínskou rozhlednou A spolu s ním i náš odvážný reportér Vladimír Iljič Pecháček a jeho dva dnešní vzácní hosté: odborníci z Ústavu pro jaro Československé Akademie věd Docent Jaromír Pestík a profesor Mírojar Blizna.  Vláďo, jak se slyšíme?

Vláďa:   Slyšíme se výborně. Naši vzácní hosté mě právě uštědřili několik rad jak se správně seznamovat s dívkou.

Oťas: Mladej, vědí. Šarm není umění. Nezískáte ho ani zkušenostmi. Je to jen nehmotné něco, které bohužel často vede k trapnosti. Hlavně netlačej na pilu. Nechaj přirozeně rozkvést. A pozor! Příliš humoru zase znamená, že pro ni budete skvělý společník, ale ne zbožňovaný milenec.

Vláďa:   To bohužel znám.

Radan:  A redaktůrku, stanou se kavalírem.Možná je to trochu staromódní, ale co nadělaj. Ať už se žena tváří jakkoliv drsně, projevy kavalírství někde v hloubi duše zbožňuje. Určitě jimi nic nezkazej. Ukážou, že jste muž a ona je v dobrých rukou.

Oťas:  A mladej, pamatujou, otevřené dveře a pomoc při usedání jsou základem. Když jdou spolu po chodníku, vy vždy podél obrubníku u silnice. Klidně jí i nenápadně řeknou, proč to dělaj. Určitě se vyplatí ji držet kolem pasu, cítí se pak bezpečněji. Prostě starý dobrý Guth Jarkovský.

Vláďa:  Píšu si a pokusím se to i zapamatovat.

Oťas: A že jsou to voni mladej, mám tu ještě rady nejvzácnější jak dámu vašeho srdce zaujmout. Nechte dámu myslet si číslo od jedné do čtyř. Mezitím jí navrhnou, ať vám řekne něco zajímavého o sobě. Po tom jí připomenou, že má myslet na to číslo. Výsledek je 3. – Ověřeno, 80% dam myslí na číslo 3. Zbytek vám maximálně vlepí facku za vilnost.

Radan: A zkusej jí číst jí z ruky, naučil bych jich to, říká se tomu chiromantie. Ale jinak stačí tajemně šeptat obecná moudra,  která platí na každého. Například: I když to tak nevypadá, býváte občas nerozhodná a smutně osamělá.

Oťas: A ještě jednu radu mladej, naučej se kouzlit, stačí pár barovejch triků, které se dají použít skoro všude. Naučil bych jich to hned.

Vláďa:  To si dám říct. Pro dnešek je to z Petřínské rozhledny všechno. S posluchači Country radia První republika se pro dnešek loučí docent Jaromír Pestík, profesor Mírojar Blizna a Vladimír Iljič Pecháček.

TRAMPSKÉ SPECIALITY: (NEVEŠLO SE DO DOSTAVENÍČKA Č. 23)
9. píseň
 
 
Válka na Itálii
Patrola Šlapeto - Semafor 2015, Uschovna.cz nebo Flash Disk
5´02´´

Vaříme s Jelenem I - Trampské speciality - Trampský kotel

Vláďa: Tak to byla skupina Patrola Šlapeto a Robert Papoušek s písní Válka na Itálii. Hodin je tolik, kolik právě je. Vysílá Country Rádio První republika! I dnes je teď na řadě je vaše oblíbená rubrika Vaříme s Jelenem a samozřejmě i s Daňkem. Dnes nás čekají trampské speciality. Na ty se obzvlášť těším.

Radan: Ahoj, ahoj, ahoj! Nejdřív si uděláme  pořádný Trampský kotel.

Oťas: Co budeme potřebovat?  Kilo vepřového bůčku, 2 lžíce mouky, 1 lžíci pepře, 1 lžíci mleté sladké papriky, 3 cibule, 1 ananas, 4 lžíce oleje, půl litru horkého hovězího vývaru, 300 gramů neloupané rýže, 2 lžíce soli, půl kila vyloupaného  zeleného hrášku, láhev sherry, láhev rumu a 1 svazek pažitky.

Radan:  Maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Mouku promícháme s pepřem a paprikou a touto směsí poprášíme kostky masa.  Cibuli pak nakrájíme nadrobno, ananas oloupeme, vykrojíme tvrdý střed a nakrájíme na kousky .

Oťas: Olej rozehřejeme ve velkém kotli a maso s cibulí na něm důkladně osmažíme a pak postupně zalijeme vývarem. Rýži vypereme ve vedlejším kastrolu, necháme odkapat, pak ji přimícháme, přidáme sůl a pod pokličkou zvolna 40 minut vaříme. Po 15 minutách přidáme do hrnce ananas a po 30 minutách hrášek. Během vaření můžeme podle potřeby přilít ještě vývar. Necháme trochu vychladnout a teprve pak vmícháme sherry a dochutíme rumem. Na závěr omyjeme pažitku, osušíme a posypeme jí hotový pokrm. Pojídáme s chlebem a zapíjíme rumem.

Vláďa:  Chutná to báječně, myslím, že si přidám. Především tu šťávu.  Dnes speciality Trampské kuchyně a stále vaříme s Jelenem a Daňkem! A opět trocha hudby.

10. píseň
 
 
Já mám dnes o sklo víc
Patrola Šlapeto Mým domovem ztichlá je putyka, Track 4
2´34´´

Vaříme s Jelenem II - Trampské speciality - Trampské lečo

Vláďa: Tak to byla skupina Patrola Šlapeto s písní  Já mám dnes o sklo víc. Stále posloucháte třiadvacáté  Dostaveníčko s První republikou a pokračuje vaše oblíbená rubrika Vaříme s Jelenem. Teď náš čeká Trampské lečo.  Co budeme potřebovat?
 
Radan: Litr a půl suchého bílého vína, kilo rajčat, kilo paprik, 4 cibule, 8 špekáčků, 12 vajec, 2 lžíce cukru, sůl, pepř, olej a rum.
Oťas: Nejprve podusíme rajčata, která pak propasírujeme přes cedník. Na trošce oleje necháme zpěnit nakrájenou cibuli, ke které přidáme propasírovaná rajčata, nakrájenou papriku, lžičku cukru a necháme podusit. Na pánvi s lžící oleje osmahneme na kostičky nakrájené špekáčky hezky dozlatova, přilijeme k nim osolená, opepřená, rozšlehaná vejce a osmažíme, poté přidáme do podušené zeleniny. Postupně přiléváme bílé víno a zakápneme rumem. Dochutíme solí, pepřem, je-li třeba, a podáváme s chlebem a zbytkem rumu..
Vláďa:  Jak říká slavný slovenský tramp Pavol Hammel "Prečo nie lečo!". Takže s Jelenem a Daňkem zase za měsíc

Vláďa, Oťas, Radan: Na Lečovanou!!!!

11. píseň
 
 
Strejda z Čabuz
Šlapeto, Trempírny a jiné kousky, Track 5
2´57´´

NA PŘÁNÍ I ROMANTICKÁ VÁRKA VTIPŮ:
3. píseň
 
 
Pepi, ty něco máš
Patrola Šlapeto & Robert Papoušek, Všechny naše holky Track 13
2´30´´

Vtipy – Vtipe vylez I  - lechtivé

Vláďa: Tak to byla skupina Patrola Šlapeto a Robert Papoušek s písní Pepi, ty něco máš. Hodin je tolik, kolik právě je. Posloucháte dvacáté čtvrté  Dostaveníčko s První republikou.  Myslím, že nastal čas pro vaši oblíbenou rubriku Vtipe vylez. A protože venku zuří jaro a první Máj lásky to čas, pánové Oťas a Radan se opět chopí mikrofonů.

Oťas: Byl pozdní večer - první máj - večerní máj - byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj.
O lásce šeptal tichý mech; květoucí strom lhal lásky žel,
svou lásku slavík růži pěl, růžinu jevil vonný vzdech.

Radan: Jezero hladké v křovích stinných

Vláďa: Pánové, točíme rubriku Vtipe vylez.

Radan:  Pardon, romanticky jsem se zasnil, jakmile slyším to vo tý hrdličce, tak mi vlhnou oči.

 Oťas:   Mám to podobně. Hned to napravíme:

Přijde puberťák do baru a poručí si velkýho panáka. Barmanka na něj vykulí oči a povídá: "Hele mladej, ty mně chceš snad dostat do maléru, co?"
Kluk si ji pozorně prohlídne a odcedí:
"No... pak možná jo, ale nejdřív toho panáka."

Radan:  Žena u gynekologa:
 "Pane doktore, mám hrozně citlivá prsa, stačí, aby se jich nějaký muž dotkl a už se mi vztyčují."
"Ukažte, já to zkusím."
Chvíli rozpačité ticho a pak se pacientka ptá:
Už víte, čím by to vztyčení mohlo být?"
"To ne, ale zjistil jsem, že je to nakažlivé."

Vláďa: Pánové, opakuji, točíme rubriku Vtipe vylez a venku zuří jaro.

Oťas: To bude brzy léto a vyrazíme na pláž.
Na pláži říká malá Anička mamince: "Co to tu má ten chlapeček?" Maminka se zarazila, avšak neztratila duchapřítomnost a plácla první hloupost, která ji napadla: "Víš, to je taková píšťalka." No, a za chvílí malá Anička přiběhne s pláčem a říká mamince: "Mamí, mamí, ona mu nepíská."

Radan:  Já mám taky jeden plážovej.
Potkají se kluk a holka na nuda pláži.
 "Ahoj, já jsem Honza." povídá on.
"Ahoj, já jsem Martina." odvětí ona.
"Těší mě."
"To vidím."

Vláďa: Já poprosím režii Country radia První republika o chvilku hudby, a my si tady zatím s pány Oťasem a Radanem termín romantika poněkud projasníme a s rubrikou Vtipe vylez se přihlásíme opět po písničce.

4. píseň
 
 
Andulička
Šlapeto - Po starých zámeckých schodech, Track 13
2´53´´
Vtipy – Vtipe vylez II - lechtivé
Vláďa:  Tak to byla skupina Šlapeto se zpěvákem Oťasem Litomiským, který vyznal z lásky ke své Anduličce. Hodin je tolik, kolik právě je. Posloucháte dvacáté čtvrté  Dostaveníčko s První republikou.  Nečekaně posloucháte pokračování vaší oblíbené rubriky Vtipe vylez. Pánové Oťas a Radan, poučeni o tom co je to romantika, se opět chápou mikrofonů.

Oťas: To víš, že jo.
Dcera irské rodiny se neukázala doma víc jak deset roků. Když se jednoho dne vrátila, otec na ní křičel:
„Kdes celou tu dobu byla? Proč nenapsalas? Dovedeš vůbec pochopit jak se tvá matka trápila?“
Děvče, plakajíc, odpovědělo:
„Fňuk, fňuk, tati… styděla jsem se, stala jsem se prostitutkou.“
„Čím ses stalas!!? Ty nestydatá ženštino! Hříšnice! Jsi ostudou naší vzorné katolické rodiny! Okamžitě opusť tento dům! “
„Dobrá, tatínku… jak si přeješ. Jenom jsem přinesla mamince tento luxusní kožich, doklady o vlastnictví osmipokojové vily a šek na pět miliónů dolarů. Pro mého milého bratříčka Seamuse tyhle zlaté Rolexy. A pro tebe tatínku, nový naleštěný Mercedes, Limited Edition Kabriolet, který je zaparkovaný před domem. Plus členství v Limerick Country Club.“
Nadechne se a pokračuje:
„A také pozvání pro vás všechny na oslavu Nového roku na mé nové jachtě v Karibiku.“
„Čím říkáš, že ses stala“ zeptá se tatínek.
Děvče znovu plačíc:
„Fňuk, fňuk… Prostitutkou, tatínku! Fňuk, fňuk…“
Tatínek:
„ Oh! Můj bože! Tys mě děvče vystrašila k smrti! Myslel jsem, že řeklas PROTESTANTKOU! Pojď sem a obejmi svého tatínka!“

Radan: U soudu: "Prováděli jste tedy soulož."
Do sporu vstoupí obhájce: "Pane soudce, zde nelze o souloži mluvit, jelikož se to dělo ve stoje, snad by šlo mluvit o soustání."
Spor pokračuje dál, až se do toho vloží prokurátor: "Dejte nad to první S háček a víme všichni oč jde."

Oťas: Mladá žena plánovala zúčastnit se se svou fenkou soutěže v kategorii krátkosrstých plemen. Pro vylepšení navštívila drogerii, aby zakoupila nějaký prostředek pro odstraňování chlupů. Drogista ji prodal požadovaný prostředek s doporučením:
„A pamatujte si – po použití držte ruce pět minut vzpažené.“
„Ach ne, to nemám na své podpaždí,“ odvětila popletená slečna.
„To je pro moji Fifinku.“
„Aha, tak v tom případě,“ radil dál drogista, „nejezděte raději dvacet čtyři hodin na kole.“

Radan: Dnes jsem vyděsil naši listonošku, když jsem přišel ke dveřím úplně nahý. Nevím, jestli ji vyděsilo mé nahé tělo, nebo to, že vím kde bydlí.

 Oťas: Čekal jsem tuhle s Milanem na zastávce na tramvaj, když si vedle nás stoupla překrásná mladá žena. Milan si dodal odvahy, osmělil se a před tu krásku předstoupil.
"Slečno, co bych vám musel dát, abych vás směl políbit?"
Kráska si ho prohlédla poměrně zdrcujícím pohledem a suše konstatovala:
"No, nejspíš narkózu."

Vláďa: Pánové, říkali jsme si přece, že dnes vylezou romantické, nebo alespoň slušné vtipy.

Oťas: Tak jo. Milan se při zpovědi ptá faráře, co má dělat, když si v kostele něco vzal a teď toho lituje. Kněz mu odpověděl, že rozhřešení dostane až potom, co vrátí, co v kostele sebral a svého činu bude upřímně litovat.
Nato "hříšník" odpověděl, že si před lety vzal v kostele manželku a teď toho upřímně lituje, jen neví kam jí má vrátit, aby mu bylo odpuštěno.

Radan: Mladá jeptiška stopuje a zastaví ji docela pohledný mladík. Po chvilce jízdy jí položí ruku na koleno a jeptiška povídá: „Žalm 12, verš 5.”
Mladík se lekne, stáhne ruku zpátky a celou cestu už dá pokoj. Když se večer doma podívá do bible, nalistuje žalm 12, verš 5 a tam je psáno: „Jsi na správné cestě.”

Vláďa: Tak to byli pánové Oťas a Radan a dvojitá porce vaší oblíbené rubriky Vtipe vylez. A je čas pro závěrečné postřeh Vladimíra Iljiče Pecháčka. " Je jaro. Ptáci to dělají, motýlci to dělají, včeličky to dělají, jen ty to neděláš! Chceš to dělat taky? Ale to nejde! Lidé prostě nelétají!".

5. píseň
 
 
Po Starých zámeckých schodech
Patrola Šlapeto Hezká vzpomínka (příloha Zpěvníku KH), Track 2
3´52´´

 

Žádné komentáře:

Okomentovat