neděle 11. června 2006

Radan Dolejš Bloguje 10.6.2006

Sledujte také stránky www.patrolastaroprazska.czMůj milý Deníčku, tak už jsem konečně a zase tady. Nějak se mi v poslední době nedařilo se k tobě propsat. Ne, že bych si nedělal ve volných chvilkách poznámky do svého diáře, ale přepisovat je po nocích do internetové podoby... na to mi už věru nějak nezbývalo sil. Ale věř m i, že to do prázdnin doplním, neboť to stojí za to.

Od rána klasika rotoped,  nutné telefonáty, práce na scénářích pro Velehrad a 60 Michala Tučného. A k tomu resty na námětech a scénářích, které zatím snesly odklad. Odpoledne schůzka s Xaverem. Ostatně nepřímo s ním i dnešní den začal ... když jsem si totiž hned  ráno jsem projížděl články na internetu, dostal jsem se také k rubrice Revue na IDnes. Luboš Xaver Veselý křtil knižní podobu svého Křížového výslechu. Jak už to bývá zvykem poletovali kolem toho i různí ExVyvolení . Tedy i Petr Zvěřina. Na Idnes mu věnují celý odstavec. Stojí zato ho ocitovat celý :

 

„Zvěřina koupil chatu

Petr Zvěřina na křtu prozradil, že si s přítelkyní Kateřinou právě pořídil pozemek s malou chatou v pražské Chuchli. Má údajně velkou historii. „Za války se tady prý ukrýval Jiří Voskovec a vysílal odtud nějaké konspirační zprávy na západ. Říkal mi to původní majitel, jeho babička si tuhle chatu pořídila někdy ve třicátých letech. Taky tomu nevěřil, ale už to má potvrzené i od starousedlíků. Navíc při práci na zahradě nacházel všude zakopané monočlánky, které sloužily právě k nějaké té vysílačce,“ líčil Zvěřina. Chystá se teď chatu zrekonstruovat, ale už kvůli její historii rozhodně ne bourat.

Andrea Ježková“

 

Myslím, že Jiří Voskovec se za války ukrýval jinde J,

jen mne děsí, že to neví ani paní redaktorka. Třeba

ji Zvěřina povozil na babetě. A nebo, že by naopak ?! J

 

Ale abych přeci jen vysvětlil jak to s Jiřím Voskovcem bylo. Se svou ženou odlétá z Prahy do Paříže již 31.12.1938. 9.1.1939 za nimi odjíždějí Jan Werich s Chotí a Jaroslav Ježek. V Paříži všichni ještě navštívit divadlo Bobilea a představení bratří Fratellini. 14.1. 1939 odplouvají lodí Acquitania do U.S.A. Dál by to bylo na celou knížku, ale do Prahy se Jiří Voskovec vrátil až 1.9.1946. Je zachovaná fotografie jak ho Jan Werich vítá na Wilsonově nádraží. Tolik ODCHUCHLENÍ legendy údajné chaty. Možná by za to stálo dobít monočlánky a na celou historii si znovu posvítit.

 

Jinak večer trávím psaním. Vyvolené sleduji po očku na digitální televizi, neb tu velkou domácí máme v opravně a zažíváme tak týden bez televize. Doporučuji všem. Je to velmi osvobozující. Navíc není na co koukat. Server Blesk ve 21´43´´ zveřejňuje, že druhou řadu Vyvolených vyhrál Toník Jalovec. Televizní divák se to má dozvědět až zhruba za hodinu a čtvrt. Celé je to nějaké pokřivené. Už ho vidím jak kupuje spoluhráčkám auta a dává Martinu Hranáčovi slíbené tři miliony.

 

A pozor. Škoda, že jsem si to nevyfotil. Někdo z Blesku, zřejmě dostal po čumáku. U zprávy o Jalovcově vítězství je pozměněn čas. Z 21´43´´ na 23´07´´. Nádhera. Ale co chtít od lidí ve státě, kde strana, která prohraje volby se ústy svého předsedy stává „druhým vítězem voleb“.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat