pondělí 25. února 2008

My momma always said, "Life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." — Máma vždycky říkala: „život je jako bonboniéra, nikdy nevíš co ochutnáš“.

 Můj milý Deníčku, dneska je to přesně 60 let, co na Storoměstkém náměstí promluvil Klement Gottwald. A tak nebudu plkat a tohle výročí oslavíme citáty populárních osobostí a celebrit 

“Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února tohoto roku. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak jak byly podány, přijal. “

(Citace z projevu Klementa Gottwalda na Václavském náměstí 25. února 1948)

 Každá revoluce končí tehdy, když se nová prasata dostanou ke korytům. George Orwell

„Pro nás mladé, kteří jsme únor 1948 neprožili jako osobní zkušenost, je toto datum především historická událost, kdy byla s konečnou platností rozhodnuta otázka politické moci, došlo k likvidaci pozic exponentů buržoazie v politickém životě republiky. Nyní, 30 let po únoru 1948, jsou pro nás mladé ideje Února živou výzvou. Nutí nás především k zamyšlení, kolik toho pro stranu a společnost děláme a kolik jsme schopni udělat. V naší stranické práci je stále co zlepšovat. Stojíme před výročními členskými schůzemi a okresními konferencemi strany, bude třeba se zamýšlet nejen nad výběrem členů do výborů místních organizací, ale i nad celkovou koncepcí práce těchto organizací. Vždyť ruku na srdce, kolik z těchto orgánů a organizací má důkladně rozpracovaný dvou až tříletý plán činnosti? Kolik z těchto místních organizací provádí například důkladnou přípravu kádrů? Stále nevyužívámě všech organizačních forem, které organizační řád předpokládá. Mám především na mysli možnost vytváření odborných komisí a to při okresních a krajských výborech strany. Vždyť tak bychom daleko lépe a kvalifikovaněji a tedy i s větší vahou vystupovali v zastupitelských sborech, členských organizacích Národní fronty i na svých pracovištích.“ („Únor odkazem i výzvou – Beseda pamětníků Února s nejmladší generací Československé strany socialistické“ – Beseda se uskutečnila začátkem května 1978 a byla uveřejněna v deníku Svobodné slovo. O čtyři roky později, 12.2.1982, byl na VIII. konferenci ČSS bratr Jiří Paroubek zvolen do Ústředního výboru ČSS. zdroj: Dokument: Bratr Paroubek o Vítězném únoru, Neviditelný pes, 24.4.2006)

 „Pod heslem ‚vítěz bere vše‘ spoléhá ODS, že se rychle ujme moci a spolu se svými agenty přisluhovači zajistí těmto osobám beztrestnost. Toto já a sociální demokracie, jejíž jsem předsedou, nedopustí. Cítím povinnost oznámit, že demokracie v této zemi utrpěla tvrdý zásah srovnatelný snad jen s únorem 1948, snad jen s rozdílem, že hrozí modrá totalita.“ (Paroubkův povolební projev 6. června 2006, zdroj: idnes.cz)

 „Umím si představit, že pokud bych byl úspěšným politikem, tak bych se mohl o tuto funkci (prezidenta ČR) někdy v budoucnosti ucházet.“ (22. 4. 2007 v pořadu Nedělní partie TV Prima, zdroj: idnes.cz)

 „Hlavně díky mně Praha vypadá, jak vypadá. Takový rozvoj tu nebyl od doby Karla IV.“ (Rozhovor v časopise Respekt č. 34/04, 16. srpna 2004; citace na iHNed.cz)

 * "Nejvíc sexy na muži je mozek," odpověděla tlumočnice Petra Kováčová na dotaz, co na šéfovi ČSSD nejvíc obdivuje.

Podobně jako protijaderní aktivisté u Temelína jsem ochoten přivazovat se vlastním tělem a bránit, aby Národní knihovna v takové podobě na Letné byla. Klaus by stavbě Národní knihovny zabránil vlastním tělem, 3. 5. 2007 v rozhovoru se zastupiteli Prahy 9 (publikovaly např. Novinky.cz)

Václav Klaus Narovinu Skutečnost, že Číňané odložili povinný mundúr maocetungovského střihu a místo něj oblékli džínsy a trička s nápisem I Love NY nebo I Love Coca-Cola, je podle mého názoru větší průlom a větší osvobození člověka než vznik jednoho nezávislého, či dokonce opozičního časopisu. Pokud tomuhle někdo nerozumí, nechápe podle mého názoru vůbec nic. Globální oteplování způsobené lidmi je nesmyslná fikce, Dá se naopak předpokládat, že když se oteplí oceán, nad Antarktidou bude více sněžit a masa ledovců naroste (19.9. 2006)

Nedávno jsem se strašně zlobil - už ani nevím, na kterého ze svých dvou dávno dospělých synů, když na otázku, co bude večer dělat, řekl, že půjde s kamarády do hospody. Strašně jsem protestoval. Snažil jsem se mu vysvětlit, že nikdy v životě jsem nešel do hospody. Pozor na to slovo. Samozřejmě jsem byl v hospodě tisíckrát, ale sezení v hospodě nesmělo být primárním programem. Primárním důvodem bylo například to, že se šlo po treningu na pivo - ale po tréningu. Ale že bych trávil večer tím, že půjdu do hospody, to jsem myslím za šedesát let svého života nikdy neudělal. (Narovinu)

 * "V léčebně nejsem kvůli alkoholu nebo kvůli práškům. Potřebuju si jen odpočinout a nabrat síly. Jsem hrozně dehydrovaná," svěřila Blesku Iveta Bartošová z Protialkoholní léčebny v Kroměříži.

Neočekávejte ode mě nic jiného než noc dlouhých nožů. Ta prostě přijde. Těmito slovy avizoval Miroslav Topolánek v červnu 2005 personální změny po svém případném volebním vítězství

Es kommt der Tag… Napolo výhružná SMS Miroslava Topolánka redaktorce bulvárního plátku 27. 3. 2007

Tato Sněmovna se chová příšerně… Ve Sněmovně je bordel, jednotliví poslanci vykřikují z lavice. Vy mě budete tady školit z morálky a z etiky? (…) To, co jsem ukázal, znamená „Kalousku, jsi jednička!“ Při odpovědi na interpelaci poslankyně Vlasty Bohdalové ohledně gesta (zvednutého prostředníku), které ukázal opozičním poslancům během schůze Sněmovny 2. 2. 2007; 11. schůze Poslanecké sněmovny 8. 2. 2007, psp.cz

Vždyť i to největší hovado má svůj strop, vy ho nemáte. - Reakce na Davida Ratha při diskuzi o lékařských reformách. - Lidovky.cz

* "Proč si myslíte, že jsem opilá? Potácím se, mám v sobě ale silné prášky proti bolesti zad," pronesla Dáda Patrasová po vystoupení, kdy se motala a následně vracela vstupné.

“Mysleme globálně. Jednejme lokálně. “ Tomáš Baťa (3. dubna 1876 Zlín – 12. července 1932 Otrokovice)

 …oni (komunisté) všichni bez výjimky lžou. Je to obecný rys všech komunistů, obzvláště Rusů. Mým největším omylem bylo, že jsem až do poslední chvíle nechtěl věřit, že Stalin mi cynicky a chladnokrevně lhal, jak v r. 1935, tak i později, a že jeho záruky, dané mně a Masarykovi, byly vědomým a záměrným podvodem. (tajný vzkaz, který Eduard Beneš poslal 14 dní před svou smrtí přátelům do exilu; zdroj Ferdinand Peroutka: Byl dr. Beneš vinen? Masarykův Demokratický svaz, Paříž 1949, citováno z sds.cz)

 Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí. (František Strašlipka. Skutečný vojenský sluha nadporučíka Lukáše a předobraz "dobrého vojáka Švejka")

 “Kapitalismu je vlastní jedna vada: nerovnoměrné rozdělení bohatství. Socialismu je vlastní naproti tomu jedna ctnost: rovnoměrné rozdělení bídy. Winston Churchill (1874–1965)

Není lepší investice pro kteroukoli společnost, než dávat mléko do miminek. Winston Churchill

Stalin: „Já vím, že vy, Čechoslováci, nám Rusům nedůvěřujete. Ani vy, dr. Beneši, nám nedůvěřujete!“ Beneš: „Ano!“ Stalin: „Avšak já vás ujišťuji, že dodržíme smlouvu, kterou jsme s vámi uzavřeli – že Československo bude svobodná a nezávislá země a že my se nebudeme vměšovat do vašich vnitřních záležitostí. Jak to budete dělat, takové to budete mít.“ Josif Vissarionovič Džugašvili (gruzínsky იოსებ ჯუღაშვილი, 18. prosince 1878 – 5. března 1953), známý též jako Stalin („muž z ocele“, rusky Сталин, tuto přezdívku mu vybral Lenin),

Komunism je možný, ale jen mezi bratry, v rodině nebo v náboženské a v přátelské obci; může být udržen jen opravdovou láskou. Nepřijímám třídního boje. Tomáš Garrigue Masaryk (7. března 1850 – 14. září 1937)

Ochraňovat naši mladou republiku zavedením a prováděním tvrdých potlačení, odstranit všechny viníky a podezřelé nebo ty, kteří by mohli být podezřelí, dát do koncentračních táborů vytvořit rudý teror, potrestat smrtí všechny osoby pokládané za vinné a členy jejich rodin dát do koncentračních táborů k tomu účelu zřízených. Vladimír Iljič Lenin, vlastním jménem Vladimír Iljič Uljanov (1870-1924)

Zapomnětlivost a nechápavost jsou jediné dvě vlastnosti, které nám mohou trvale zabezpečit život plný vzrušení a nových půvabných zážitků. (Lásky a nelásky aneb Není tam nahoře ještě někdo jinej?, 1998) Zdeněk Podskalský (1923–1993)

Kolikrát jsme se už přesvědčili, že kde stranický blb, tam je vždy nebezpečno. A aktivní blbec - ten je horší než cizí, případně i třídní nepřítel. Jan Werich

Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát. Ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou. Ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to se nevyvraždit. Jan Werich

Můj milý Deníčku a to je pro dnešek všechno. Oslavili jsme spolu Vítězný únor. Vlastně vítězný byl I letos. Markéta Irglová a Glen Hansard získali Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly. A pak že nerostou :)

Žádné komentáře:

Okomentovat