sobota 8. září 2007

Sobotní chvilka poesie nad rozhovorem s pražským primátorem Pavlem Bémem

Během četby rozhoru s Pavlem Bémem na www.idnes.cz mi celou dobu zněla v hlavě jedna slavná píseň skupiny Buty. Sám nevím proč :) :

Do Ruska
co víme kam nás osud zavane
do Ruska
to se mi doufám nikdy nestane
do Ruska
to bych si ze všeho nejvíc nepřál

Do Ruska
to jsou ty nekonečné roviny
do Ruska
tam kde se posouvají hodiny
do Ruska
tam já bych se bál

Do Ruska
běžte se podívat
do Ruska
to je pro mě jako
Německo
z toho já mám strach

Celý den nad scénkami do Silvestra a nad poslední verzí koncertu pro Michala Velíška na příští týden. K večeru se prokousávám k silvestrovskému boďáku a k sreeningu a poznámkám k letošní Miss Universe s ohledem na Českou Miss 2008. Celkem nic záživného pro ctěné čtenáře, pominu-li můj osobní silný čtenářský zážitek nad rozhovorem s pražským promátorem Pavlem Bémem. Názor ať si utvoří každý sám, viď můj milý Deníčku :

"Bém: Nezvolení Klause, to je pád vlády

Vyjednat mohla ODS určitě více v případě obsazování postů ve vládě. Dnes je to ale už historie, říká Pavel Bém.zvětšit fotografii...foto: Michal Sváček,  MAFA
Vyjednat mohla ODS určitě více v případě obsazování postů ve vládě. Dnes je to ale už historie, říká Pavel Bém.

8. září 2007  12:03 Jsou vztahy uvnitř ODS skutečně tak napjaté? Bude celá strana jednotně volit Václava Klause? Odezní jednou dopravní katastrofa v metropoli? Na to odpovídá pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém v rozhovoru pro MF DNES.

Pane primátore, zdolal jste nedávno Mount Everest, ale už kolují informace, že chcete zamířit na druhou nejvyšší horu světa, na K2. Je to pravda?
Co bych to byl za horolezce, kdybych neměl nesplněné sny. Čogori, jak K2 říkají domorodci, je krásný kopec v oblasti, kde jsem ještě nebyl. Ale zklamu vás, nevěnuji teď něčemu podobnému ani setinu své intelektuální kapacity. Může to znít až stupidně, ale věnuji se práci pro město a české politice. Od středy se navíc starám o manželku, která si utrhla Achillovu šlachu.

Takže skutečně nechystáte další expedici?
Abych vás nezklamal úplně. Mám jednu horolezeckou ambici - chci zdolat nejvyšší vrcholy sedmi kontinentů. K tomu mi jeden výstup ještě chybí.

A to?
Mount Vinson na Antarktidě. Není to těžký horolezecký výstup, ale logisticky a z důvodů klimatických podmínek to velmi náročné je.

To nás zase opustíte? Mnoho lidí vám vyčítalo, že jste byl v Himálaji hodně dlouho.
Jsem upřímný a určitě se tam vypravím. Nevím ale kdy. Navíc to není tak časově náročné jako Everest.

Vysoké hory dobývá i šéf zelených Martin Bursík. Co tak vyrazit někdy s ním? Třeba byste tam dali dohromady další koalici?
Každý lezeme se svými přáteli a tak bych to i nechal. Vnímám ho jako politického rivala, protože zelení mají zcela jiný program než ODS, ale jeho vztah k horám mi je sympatický. Není proto vyloučeno, že se někdy v budoucnosti v horách potkáme.

Prý vydáte o cestě do Himálaje knížku. O čem bude?
Mám dva projekty. Téměř hotový je unikátní film, který jsem natočil na vrcholu Everestu. Myslím, že se mi díky výbornému počasí podařilo udělat fantastické záběry. Premiéru by měl mít asi za měsíc v Karlových Varech na festivalu Tour Film.

Vy ho neprodáte televizi?
Že bych to zkusil? Nevím. Pak se věnuji dokončení knihy o Everestu, kterou dělám s Rudolfem Švaříčkem, který byl v expedici se mnou na nejvyšší hoře světa.

Horolezectví je extrémní sport, méně extrémní odvětví chcete přilákat na olympiádu do Prahy. Tento týden jste poslali dopis s kandidaturou na letní hry v roce 2016. To je ale jen takový test, že? Nedá se přece očekávat, že by Praha hned napoprvé uspěla?
Ale my bereme snahu o uspořádání olympiády vážně! Bylo by však naivní předpokládat, že už na rok 2016 bychom mohli hry získat. Větší šance budou pro léta 2020 či 2024. Chceme se však v čase kandidatury některým věcem učit, abychom nakonec byli úspěšní.

Premiér Mirek Topolánek si posteskl, že jste ho v úterý nepozval na slavnostní oznámení kandidatury. Proč?
Spekulacím kolem toho se usmívám. S Mirkem Topolánkem jsem o olympiádě často mluvil a on s tou myšlenkou sympatizuje. Nenapadlo mne, že by u toho v úterý chtěl být a že by na to měl vůbec čas. Tímto mu slibuji, že na další významné kroky na cestě k olympiádě pozván bude.

Je olympiáda vaším dalším Everestem?
Ne. Hory jsou mojí soukromou radostí a vnitřním světem. Tam nesu odpovědnost pouze sám za sebe a za své přátele. Olympiáda se dotkne celé země, a musí se proto opírat o racionální data daleko více než o pouhé chtění. Rozhodování v případě olympiády musí být vysoce pragmatické a ekonomické.

Když to máte tak rozmyšlené, co říkáte námitkám, že Praha a v konečném důsledku celá republika na olympiádě prodělá?
Ani na vteřinu si to nepřipouštím. Pokud bych si to myslel, tak budu první, kdo by to nechtěl. Jenže je to i projekt politický...

... co to znamená? Snad to nemyslíte tak jako čínští komunisté v případě her v Pekingu?
Praha patří k nejkrásnějším městům světa a je ekonomickým generátorem Česka. Dáváme státu jako město hodně na daních, ale dostáváme zpátky minimum peněz. Přitom jsme naprostým unikátem v mezinárodním srovnání. Hradíme z vlastního rozpočtu 95 procent výstavby metra či sto procent další dopravní infrastruktury. To je nebývalé. Všude jinde investují vlády do svého hlavního města daleko více. Je to perverzní stav, který chci změnit.

K tomu má posloužit i olympiáda?
Aby se něco změnilo, tak musíte mít v ruce vizi. A k tomu olympijský projekt může skutečně posloužit. Vždyť infrastruktura metropole neslouží jen Pražanům.

To nikdo nezpochybňuje, že infrastrukturu je potřebné dodělat. Mimochodem, stál jste někdy v nekonečných kolonách na dnes už v celé republice neslavně proslavené pražské Jižní spojce?
Minulý pátek.

A co tomu říkáte?
Je to katastrofa!

Vy jste primátorem, tak s tím něco dělejte, vždyť ta situace se pořád zhoršuje.
Dopravní katastrofa je na mnoha místech Prahy. Chybí nám vnější i vnitřní dopravní okruh, komunikace, které by je spojovaly...

... moment, teď vás musím přerušit. ODS vládne hlavnímu městu dlouhá léta. Proč s tím už dávno něco neudělala?
Ano, je to obrovská chyba mých předchůdců. Obrovskou chybu opakuje pořád i stát, který nás nedostatečně podporuje.

Všechny zajímá to, kdy se to zlepší. Kdy?
Šel jsem minulý rok do obrovského politického rizika, to nikdo od revoluce tady neudělal, a brutálně jsem slíbil, že v roce 2010 bude rozestavěných 10 nových stanic metra, že postavíme desítky kilometrů nových silnic a tunelů. Nedělám teď nic jiného, než že se snažím, aby tomu tak bylo. Jsou to stovky nejrůznějších projektů.

Co však mají lidé s dopravní katastrofou dělat? Jak dlouho mají ještě vydržet?
Mohu jim slíbit, že do konce roku 2011 bude podstatná část těch nejdůležitějších věcí hotová.

Čekají obyvatele a návštěvníky Prahy v této souvislosti i nějaká omezující opatření?
V roce 2009 spustíme pilotní a o rok později reálný projekt zpoplatnění vjezdu do historické části města. Mýtné. To určitě populární nebude. Slibujeme si od toho pokles vjezdu do těchto částí města o dvacet až třicet procent.

Kolik se bude za vjezd platit?
Podle toho, jak dlouho tam budete. Můj soukromý odhad je od padesáti asi do sto padesáti korun za den.

Jak peníze z lidí dostanete, nepředpokládám, že budou stát u závor s lístečky?
Nebudou. Budou mít čipové karty. Pokud nezaplatí, budou tvrdě sankcionováni.

Nedostanete se tím do konfliktu s nějakými celostátními předpisy a zákony?
Určitě ano. Bude to muset projít složitým jednáním a budou se muset změnit některé zákony. Musíme se dotknout otázek kolem exekucí a právní odpovědnosti za řízení či vlastnění vozidla.

Dnes se lidé vymlouvají, že auto neřídili, a pokutu pak nezaplatí. V cizině je to jinak, platí vždy majitel auta a je jedno, kdo v něm seděl.
Máme podobnou ambici. Mnohé to bude bolet, ale jen hrozba velmi tvrdých sankcí povede k úspěchu projektu.

Podívejme se teď na situaci v ODS. Před loňskými volbami se nezdálo, že duo T + T, Topolánek a Tlustý, se do sebe tak pustí. U dua T + B, Topolánek a Bém, to nehrozí?
Historie dává za pravdu mně...

... vy se pořád jen chválíte.
Myslím to tak, že přestože se o tom spekulovalo a nesmyslně to interpretovali i někteří kolegové z ODS, tak duo T + B spolupracuje a na věcech se dohaduje. Nevyřizujeme si názory přes média. Kauza Topolánek versus Tlustý byla nepříjemná a politicky zbytečná.

Skoro půlroční spor o vládní reformu byl zbytečný?
Zjednoduším to. Pro mne neexistuje žádná debata o vládních reformách.

Nerozumím.
Neexistuje pro mne žádného půl roku, kdy se složitě debatovalo o reformě. Vždyť obsah reforem byl vtěsnán do programového prohlášení vlády a do koaliční smlouvy. Tím bylo vymalováno.

Jenže Vlastimil Tlustý teď tvrdí, že program ODS byl zrazen a nakonec nic z něj ve vládních reformách nezůstalo.
To mohl tvrdit při podepsání koaliční smlouvy, ale ne půl roku poté. Na to neměl morální právo. To je nonsens.

Dobře, ale jaká by byla reforma podle Béma? Hlubší a více bolestná?
V úsporných opatřeních bych byl tvrdší. Ale my neděláme reformu podle Topolánka nebo podle Béma či podle Tlustého. Děláme ji podle toho, kde se mohou protnout zájmy stran koalice.

Někdo tvrdí, že ji děláte podle Kalouska.
No... Je fakt, že to není daleko od pravdy. Vyjednat mohla ODS určitě více v případě obsazování postů ve vládě. S tím jsem byl vždy nespokojený. Dnes je to ale už historie. Reformní batoh je nakonec slušný úspěch. Je to východisko možného, nikoli chtěného. Současně se tím startuje dobrý trend. Kdyby to však byla reforma pouze podle Béma, tak bude zcela jiná.

Je ODS skutečně v klidu? Není těmi posledními spory rozložená?
Určitě není. Ale vznikl určitý precedens, že si každý náš poslanec může při projednávání i triviálních zákonů postavit hlavu. To není šťastné. Členskou základnu ODS to nakonec paradoxně nijak nerozložilo, alespoň jak to mohu pozorovat. A jak to dopadne s našimi voliči, to uvidíme.

Blíží se i volba prezidenta. Ani v ní nehrozí, že by někteří poslanci či senátoři ODS nevolili Václava Klause?
V tajné volbě je možné všechno. Za naprosto nešťastnou však považuji aktivitu Strany zelených a některých lidovců, kteří hledají jiné kandidáty. Je nebezpečné, aby se vládní koalice nedohodla na jednom kandidátovi. To se může stát jenom v Česku.

Mohu tomu rozumět tak, že koalice je ohrožena, pokud nebude celá hlasovat pro Václava Klause?
Volbu prezidenta považuji za zásadní věc. Před Mirkem Topolánkem a ODS ležel po volbách složitý úkol postavit na povolebním patu vládu. Podařilo se. Druhým úkolem bylo protlačení reforem. Podařilo se. Třetím je prosadit Václava Klause do druhého prezidentského období. Vláda by padla, kdyby se nepodařilo splnit první či druhý úkol. Dovolím si tvrdit, že pokud Klaus nebude zvolen, tak také padne vláda.

To si nemyslím.
Volba prezidenta je tak politicky významná a zásadní, že neúspěch našeho kandidáta by vedl k pádu kabinetu.

Některé strany hledají kandidáty spíše zoufalým způsobem. To česká politická scéna negeneruje schopné politiky?
Nerozumím tomu, že některé strany nejsou schopny najít odpovídajícího člověka. Ale na druhou stranu je Václav Klaus hodně silný kandidát, těžko proti němu někoho najít.

Vy jste to zatím vždy odmítal, ale neuvažujete o tom, že byste příští rok na volebním kongresu ODS už kandidoval na předsedu?
V tuto chvíli vládu mohu pochválit, a nevěnuji se proto teď myšlenkám, zda bych na předsedu kandidoval.

Není to proti logice vysoce postaveného politika, že o takovém postu nepřemýšlí?
Pod manipulativním tlakem novinářů...

Manipulativním tlakem novinářů? Já s vámi manipuluji?
Ne. Ale i vy jste se mne na to už v minulosti několikrát ptal.

A budu se ptát dál. Od toho jsem tady.
A já dávám stejnou odpověď. Že nikdy neříkej nikdy. Teď kryji jako první místopředseda ODS záda Mirku Topolánkovi.

Vy jste tak hodný.
Nebudu po něm dupat! V tuto chvíli je bezpředmětné uvažovat o tom, zda bych v roce 2008 na předsedu strany kandidoval.

Jste podle průzkumů nejpopulárnějším politikem země. Nejste právě proto příliš opatrný, abyste si neuškodil?
Vážím si podpory veřejnosti a bylo by pokrytecké říkat, že popularita člověka nezajímá. Politika se ale neodehrává ani zdaleka jen podle nějakých žebříčků. Nejpodstatnější je, že když vládli zemi osm let sociální demokraté, kteří zvorali, co mohli, tak důležité je, aby osm let vládla ODS.

Proč byste nedělal i věci, které vám zvednou popularitu?
Jasně, ale to je ve třetím či čtvrtém řádu. Dělat prvoplánově něco pro zvýšení popularity, by bylo fatálně hloupé a neprozíravé. Já chci řídit Prahu a to dělám čas od času i dobře.

Vy jste se snad pětkrát v průběhu rozhovoru pochválil, že něco děláte dobře.
Fakt? To je trochu moc. Dvě nebo tři pochvaly beru zpátky."

Ono by neškodilo těch pochval ubrat čtyři až pět že, a to jsem můj milý Deničku, jak jistě víš, přesvědčený volič ODS. No co naděláme, pár let nás čekají dopravní kolapsy, pak budeme v Praze platit jak mourovatý, nakonec prodáme auta a budeme se muset odstěhovat na venkov. Praha bude patřit drogovým a potravinovým kartelům z Vietnamu, Číny a zemí bývalého Ruska. Ti se rádi mrknou i na olympiádu a za stání pro své luxusní limuzíny si rádi připlatí.

Žádné komentáře:

Okomentovat